Leuven start met BizLocator, een variant van immoweb voor bedrijfsvastgoed. Het online platform biedt een overzicht van beschikbare handels- en horecazaken, kantoorruimte, industriële loodsen en bedrijfsgronden in de stad. BizLocator moet starters helpen bij hun zoektocht naar een ruimte.

BizLocator wil kantoor- of handelsruimte die te koop of te huur staat op een gemakkelijke manier koppelen aan een starter of ondernemer. “Online zoekmachines leiden naar sites van verschillende vastgoedmakelaars en dat biedt geen goed overzicht. BizLocator centraliseert het aanbod samen met de makelaars. Het platform vergemakkelijkt zo de zoektocht naar de best mogelijke locatie voor ondernemers. Voor makelaars is het een extra kanaal om hun vastgoed in de kijker te zetten”, zegt schepen van Economie Mohamed Ridouani (sp.a).

Leegstand

Leuven is erg in trek bij bedrijven en starters. “De vraag naar kantoorruimte is groot”, stelt schepen van Handel Erik Vanderheiden (CD&V). “Het aanbod van BizLocator wordt voor ondernemers en starters gratis gepresenteerd. De tool werkt het best als veel makelaars instappen: meer zichtbaarheid en een snelle nieuwe invulling voor de panden en minder leegstand.”

Niet alleen kantoorruimte komt aan bod op de website. Ook horeca- en handelszaken die te huur of te koop zijn, krijgen er een plaats. BizLocator is een initiatief van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen, in samenwerking met de confederatie van immobiliënberoepen CIB Vlaanderen.