Flietermolen is een beginnende coöperatieve die in de gelijknamige molen in Tollembeek (Galmaarden) biologische bloem wil malen van tarwe uit het Pajottenland. Daarmee kan lokaal biobrood gebakken worden.

De Flietermolen aan de Flieterkouter was tot in de jaren vijftig een windmolen. De energie werd vanaf dan geproduceerd door een dieselmotor. Na drie decennia viel de activiteit stil. Maar sinds 30 april is er nieuw leven. De molen wordt nu elektrisch aangedreven. De Flietermolen is eigendom van molenaar Julian Still.

De onlangs opgerichte cvba Flietermolen gaat tarwe verwerken tot duurzame, biologische bloem. “We zijn op zoek naar boeren die biologisch graan willen verkopen. Dan kunnen we dat malen en doorverkopen aan bakkers of particulieren”, zegt Katrien Quishoudt.

Zondag organiseert Regionaal Landschap Pajottenland & Zenevallei een molendag rond het thema graan aan de Heetveldemolen in Tollembeek. Sein voor een netwerkmoment rond biograanteelt. De Flietermolen wil een lokale graanketen opzetten in het Pajottenland, van graan tot brood. De initiatiefnemers nodigen landbouwers uit om partner te worden.