biogenHet biotechconcern Biogen plant een herstructurering om meer geld te kunnen inzetten voor de marketing en verkoop van een nieuw geneesmiddel tegen multiple sclerose. Medische research voor doeltreffende behandelingen tegen MS is precies de corebusiness van Biogen Belgium in Diegem.

Het Amerikaanse moederbedrijf wil tegen het einde van dit jaar 800 personeelsleden afdanken. Dat is meer dan een op tien. Vooral de vestigingen in Europa worden getroffen. Omdat het bedrijf niet preciseerde waar de ontslagen zullen vallen, zijn de gevolgen voor de afdeling in Diegem nog onbekend.

Oorzaak van de ontslagronde is de dalende verkoop van het topproduct tegen MS. Het biotechbedrijf hoopt met de afslankingsoperatie 250 miljoen dollar te besparen. Dat geld zal geïnvesteerd worden in behandelingen die in de laatste ontwikkelingsfase zitten.

Biogen wil vooral de marketing van tecfidera opdrijven. Dit is het nieuwe medicijn tegen MS waarvan de verkoopcijfers onder de verwachtingen bleven: 6 tot 8 procent in plaats van de verhoopte 14 tot 16 procent. Het bedrijf heeft beslist om meer in te zetten op dit middel. De ontwikkeling van een medicijn tegen nierontstekingen wordt stopgezet.

In Diegem ontwikkelt Biogen innovatieve therapieën voor ziekten van het zenuwstelsel, stoornissen van de bloedstolling en auto-immuunziekten waarbij het lichaam antistoffen tegen de eigen weefsels aanmaakt. Het bedrijf produceert biotechnologische producten met een capaciteit van ruim 100.000 liter, verdeeld over drie sites.

Patiënten in de hele wereld doen een beroep op de producten van Biogen Belgium voor behandelingen van MS. Deze chronische ontstekingsziekte van het zenuwstelsel tast de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuw aan. Het is de meest voorkomende neurologische ziekte bij jonge volwassenen.