Logo_ViroVet_Portret_smallIn Leuven is ViroVet bvba gestart, een nieuw Belgisch biofarmaceutisch bedrijf dat actief is in de ontwikkeling van antivirale geneesmiddelen voor onder meer de veeteelt. ViroVet is een spin-out van Aratana Therapeutics nv (het vroegere Okapi Sciences nv).

ViroVet wil de veiligheid en productiviteit in de veeteelt beschermen en verbeteren met behulp van baanbrekende technologie rond virusbestrijding. Het bedrijf heeft zijn hoofdzetel in Leuven (Heverlee) en zal voortbouwen op de kennis en producten die sinds 2008 ontwikkeld werden binnen Okapi Sciences en Aratana Therapeutics, maar zal eveneens nieuwe vaccinatietechnieken evalueren en ontwikkelen.

“In de sector van veterinaire geneesmiddelen is helaas nog veel te weinig innovatie, zeker voor grootvee is er nood aan betere oplossingen voor de waaier aan virale aandoeningen waar veehouders mee worden geconfronteerd”, zegt Erwin Blomsma, CEO van ViroVet. “Innovatie beperkt zich vandaag vooral tot kleine verbeteringen van bestaande producten, terwijl de sector meer dan ooit nood heeft aan innoverende, baanbrekende behandelingen als antwoord op bestaande en nieuwe bedreigingen door virusinfecties. Het is de juiste tijd voor een bedrijf als ViroVet om hier verandering in te brengen.”

“Dankzij de inbreng van producten, kennis en intellectuele eigendom uit Okapi en Aratana, onze bestaande samenwerkingen met verschillende gerenommeerde onderzoeksgroepen, en een team dat zijn sporen verdiende bij Okapi en Aratana, nemen we een vliegende start”, zegt Stefaan Wera, COO van ViroVet. “We zijn er ook trots op dat dit team de bedrijfsplannen opstelde voor ViroVet en ViroVet nu door de Europese Commissie wordt erkend als een van de meest innoverende startups in Europa. We kijken dan ook uit naar onze verdere deelname aan Horizon 2020, het Europese subsidie programma voor Onderzoek en Innovatie in Europa.”

“Aratana richt zich op geneesmiddelen voor kleine huisdieren, de oprichting van ViroVet laat nu toe om bestaande en nieuwe producten en technieken voor nutsdieren verder te ontwikkelen in wat uiteindelijk een volledig onafhankelijk bedrijf zal worden”, zegt Nesya Goris, General Manager van Aratana Therapeutics nv.