Aan het begin van de zomer lanceerde stad Leuven een open oproep naar organisaties, buurtbewoners en socio-culturele verenigingen om activiteiten op het binnenplein van de Molens van Orshoven te organiseren. Een onafhankelijke jury koos nu voor het voorstel van ‘Moulins de Louvain’.

Om tegemoet te komen aan de grote vraag van de creatieve en culturele sector naar betaalbare fysieke ruimte, kocht stad Leuven de Molens Van Orshoven aan, een historisch gebouwencomplex uit de 19de eeuw aan de Vaartkom. Dit deed de stad binnen het kader van Vaartopia. Met dat project, ontstaan uit een samenwerking tussen Leuven MindGate, agsl en de directies cultuur en economie, wil de stad creatieve ondernemers, culturele spelers en kunstenaars extra betaalbare ruimte bieden en mogelijkheden scheppen voor vernieuwende samenwerking en creativiteit.

Restauratieplannen

De definitieve restauratie van de Molens van Orshoven start ten vroegste over vijf jaar. Ook voor een tijdelijke invulling, moeten nog heel wat infrastructurele werken gebeuren. “Toch willen we de Leuvenaars al eens kennis laten maken met het prachtige gebouwencomplex. Daarvoor lanceerden we een deze open oproep om activiteiten op het binnenplein te organiseren”, vertellen schepenen Mohamed Ridouani en Denise Vandevoort.

Zomer in de Molens

Een groep Leuvenaars, Frank Hoogendijk, Jennifer Goovaerts, Simon Poisquet, Toon Stegen en Jan-Willem De Laat, verenigd in vzw Moulins de Louvain, werd door de jury geselecteerd uit een viertal dossiers om de zomerprogrammatie uit te werken. Met ‘Zomer in de Molens’ willen ze naar eigen zeggen activiteiten voor en door de buurtbewoners brengen, maar is ook de rest van Leuven welkom. “Het binnenplein van de Molens van Orshoven is de perfecte locatie voor kleinschalige, gezellige activiteiten”, vertelt Frank Hoogendijk van Moulins de Louvain. “Ik woon zelf in de buurt en bouw graag mee aan deze ontmoetingsplek. We gaan ook samenwerken met buurtbewoners en allerhande verenigingen uit de omgeving. Het wordt een open, toegankelijk en gratis programma, waarbij ontmoeting centraal staat.”

Elke zaterdag tussen 4 augustus en 30 september zal de vzw activiteiten organiseren op het binnenplein, telkens met muziek, workshops en lezingen. Maar ook een barbecue, een curcus bloemschikken en een repair café staan op de planning. De opbrengst gaat naar een goed doel, zoals Poverello, of zal in de activiteiten geherinvesteerd worden.

Back to school feest

Een concrete activiteit staat al gepland op 5 september. Vzw De Ruimtevaart organiseert dan samen met Moulins de Louvain een back to school feest voor de allerkleinsten. Vzw De Ruimtevaart zet zich actief in om armoede de wereld uit te helpen en heeft een sociaal restaurant in de buurt van de Leuvense vaartkom.

Foto van links naar rechts: Roel Stessens, Mohamed Ridouani, Denise Vandevoort, Frank Hogendijk, Simon Poisque