bike en coSociale ondernemingen starten met een nieuwe initiatief:  Bike&Co, een coöperatieve vennootschap voor bedrijfsfietsen.

Het is ondertussen voor iedereen duidelijk dat fietsen steeds beter in de markt ligt. Als antwoord op de stijgende verkeersdrukte, files en parkeernoden overwegen ook meer en meer bedrijven de fiets als duurzame oplossing in het zakelijke en woon-werkverkeer. Bike&Co is een nieuwe coöperatieve vennootschap die aan bedrijven diensten verleent op het vlak van fietsmobiliteit.

Het samenwerkingsverband bestaat uit veertien vennoten, allemaal sociale fietsondernemingen. Daarbij zijn onder meer Groep Intro met vestigingen in Asse, Halle, Vilvoorde en Londerzeel. Al die vennoten stellen hun expertise op het vlak van onderhoud en herstel van bedrijfsfietsen ter beschikking en vormen zo een kwaliteitsnetwerk in Vlaanderen en Brussel. Bike&Co zorgt voor eenvormigheid op het vlak van fietsen, dienstverlening en administratie.

“We richten ons op bedrijven met meerdere vestigingen in Vlaanderen en Brusselk”, zegt Ilse Fannes, directeur van Bike&Co. “Voortaan kunnen zij terecht bij één organisatie die dezelfde dienstverlening garandeert op al deze vestigingen. Bedrijven hoeven dus geen verschillende contracten meer af te sluiten met elke van onze vennoten. Voor de aanvullende dienstverlening zoals een pechdienst en verzekeringen werken we samen met partners uit de reguliere economie.”

De coöperatie is opgericht met sociaal oogmerk en wil een kwaliteitsvolle service voor bedrijven koppelen aan het creëren van tewerkstelling voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

“Maatschappelijk en mensgericht ondernemen zijn bij ons geen loze woorden”, zegt voorzitter en vennoot Jos Vandikkelen. “Sociale economiebedrijven die een aanbod creëren waarmee we ook nog eens duurzame mobiliteit promoten, dat is eigenlijk niet meer dan logisch.”

Nu reeds zijn er al heel wat bedrijven en organisaties die een beroep doen op de sociale fietsondernemingen voor de aanschaf en het onderhoud van bedrijfsfietsen. Eandis, Colruyt, KU Leuven, Nike, Umicore en Familiehulp zijn enkele grote namen.