Bijna een winkel op tien staat leeg in Vlaams-Brabant

leegstand vilvoordeIn Vlaams-Brabant staan 1.474 winkels leeg. Dat is 8,6 procent van het totale aanbod. De evolutie is uitgesproken negatief: de leegstand is meer dan het dubbele in vergelijking met acht jaar geleden. De cijfers komen van Locatus. Het informatiebureau uit Strombeek-Bever (Grimbergen) brengt de winkelleegstand in kaart voor onder meer Unizo.

Leegstand van winkels staat al jaren op de kaart. Maar hoe zit het precies? “Om aan alle geruchten over leegstand een einde te maken heeft Locatus een rapport winkelleegstand 2016 opgesteld. Daarin worden de naakte feiten over de situatie in België weergegeven”, stelt de onafhankelijke marktleider in winkelinformatie.

De leegstand in de provincie blijft elk jaar stijgen. In 2008 stond ruim vier procent van de winkels leeg. Acht jaar later is dat ruim dubbel zoveel. Kritieke locaties zijn Aarschot, Diest, Machelen en Vilvoorde (foto). De mogelijke komst van het omstreden winkelcomplex Uplace in Machelen kan de cijfers nog de hoogte injagen.

Unizo wil samen met de gemeenten werk maken van een kernversterkend beleid. Meer bedrijvigheid in de centra kan volgens de unie van zelfstandige ondernemers een gunstig effect hebben. “Voor de invulling van de kern moet niet louter gefocust worden op  detailhandel. Maar ook op een brede waaier van bedrijvigheid zoals dienstverlening, vrije beroepen, cultuur, toerisme, horeca en wonen”, zegt Unizo.

Nog dit jaar pakt de organisatie uit met een kernversterkend instrumentarium. Dat is een overzicht van alle maatregelen waarover een gemeentebestuur beschikt om de kern te versterken. Het wordt momenteel uitgetest in enkele proefgemeenten.