Bijna een op tien faillissementen is een café

leegcafeIn maart gingen 853 bedrijven failliet. Dat zijn 384 falingen of 31,04 procent minder dan een jaar geleden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van handelsinformatiekantoor Graydon. De relatieve economische heropleving ligt aan de basis van de sterke daling in maart. Opvallend is dat bijna een op tien faillissementsuitspraken een café of een bar treft.

In de eerste drie maanden van het jaar gingen in totaal 2.528 bedrijven over de kop. Dat is 17,63 procent minder dan een jaar geleden. Brussel kent de scherpste daling van het aantal faillissementen in het eerste kwartaal: min 30,98 procent, gevolgd door Wallonië (min 26,31 procent) en Vlaanderen (min 7,07 procent).

De trend doet zich ook voor in Vlaams-Brabant. De daling van het aantal falingen in maart is vooral een gevolg van de economische heropleving. Maar ook de vroege paasvakantie speelt een rol. Zeker in Brussel, waar het aantal falingen in maart de helft bedroeg van een jaar eerder. Door de paasvakantie waren er geen zittingen in Brussel en dus ook geen uitspraken.

Zo goed als alle sectoren kenden in het eerste trimester een daling van het aantal falingen. Het meest uitgesproken was dat in de bouw (min 23,68 procent), de zakelijke dienstverlening (min 34,12 procent) en de transportsector (min 30,16 procent).

Bij de horeca is er een status-quo. Daardoor stijgt het aandeel van die horeca in het totale aantal faillissementsuitspraken. Het aantal failliete bars en cafés is goed voor bijna negen procent van het totale aantal faillissementsuitspraken. In het eerste trimester van 2015 was dat 7,5 procent.