Bij Vinçotte in Vilvoorde zijn 195 banen bedreigd door een herstructureringsplan. Dat werd bekendgemaakt tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Het inspectie- en certificatiebedrijf zegt marktaandeel in ons land te verliezen en te worden geconfronteerd met veranderende klantenbehoeften.

Vinçotte wil digitaliseren en moderniseren. Daarom werd een transformatieplan opgesteld. “Dit plan heeft mogelijk een sociale impact waarbij 195 medewerkers van Vinçotte België hun job zouden kunnen verliezen”, zegt het bedrijf.

Volgens ceo Marco Croon heeft het bedrijf te lang stilgestaan. “De koerswijziging naar een meer moderne en efficiënte onderneming is dringend nodig om de toekomst van ons bedrijf te kunnen verzekeren en onze rol als leider te kunnen blijven opnemen.”

Zo wil het bedrijf zich focussen op marktsectoren waar het leidend kan zijn in de Benelux. Activiteiten die daar niet in passen, worden in de etalage gezet en desnoods stopgezet als geen koper wordt gevonden.

De vakbonden reageren woedend op de aankondiging dat 195 van de 1.600 jobs dreigen te sneuvelen. Als de directie niet ingaat op de eis tot intrekking van de ontslagronde volgen er zeker acties. “Het is niet uitgesloten dat een aantal werknemers al snel spontaan het werk zal neerleggen”, zegt vakbondssecretaris Jan Meeuwen (BBTK).

De bonden kondigen vanaf 2 mei een gecoördineerd verzet aan, met algemene stakingen en acties. Na de sluiting van het laboratorium vorig jaar hadden ze al het vermoeden dat de directie verder zou herstructureren. “Maar iets van deze omvang hadden we niet verwacht.”