hotel leuvenDe bezettingsgraad van de hotels in Leuven gaat verder in dalende lijn. De toeristische sector lijkt zich nog altijd niet te herstellen van de aanslagen van 22 maart. Het aantal overnachtingen is met tien tot vijftien procent gedaald in vergelijking met vorig jaar. Niet dramatisch maar wel alarmerend.

De aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem wegen op de bezettingsgraad van de hotels in de Vlaamse kunststeden Leuven, Brugge, Gent, Antwerpen en Mechelen. Die bezettingsgraad daalt sinds april met tien tot vijftien procent tegenover vorig jaar. Dat is niet alleen slecht nieuws voor de kunststeden zelf. Ook voor Vlaanderen. De bezettingsgraad in de hotels in de kunststeden is goed voor zestig procent van alle hotelovernachtingen op Vlaams grondgebied.

Toerisme Vlaanderen bevestigde zondag cijfers van Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA). De hotels in Brussel en de Vlaamse Rand voelen de gevolgen nog sterker. Hun bezettingsgraad daalde sinds mei met 21 procent.

In Leuven struikel je deze zomer over de evenementen. Die lokken normaal veel toeristen die voor één nacht een hotelkamer boeken. De programmatie van de evenementen werd deze zomer in een nieuw kleedje gestopt. Niet zozeer een overaanbod dan wel een versplintering dreigt een omgekeerd effect te krijgen. De bezoeker vindt zijn weg niet meer.

Het gratis festival à la Beleuvenissen, de voorbije jaren uitgegroeid tot het handelsmerk van Leuven, komt in de verdrukking. De betalende concertavonden van nieuwkomer Het Groot Verlof, de noemer van het zomerprogramma van de stad Leuven, lokken niet de verhoopte massa.