Een bestuurder van het Leuvense biotechbedrijf Tigenix heeft een schikking getroffen met de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). Die volgt na handel met voorkennis in augustus 2015. De minnelijke schikking bestaat uit de betaling van 62.000 euro. Het gaat om biotechinvesteerder Dirk Reyn.

De bestuurder van het biomedisch bedrijf Tigenix kreeg op 21 augustus 2015 toegang tot de positieve testresultaten van de klinische studie van Cx601. Dat is een geneesmiddel bestemd voor patiënten met de ziekte van Crohn die leiden aan complexe perianale fistels. Cx601 was in 2015 het belangrijkste geneesmiddel in ontwikkeling bij Tigenix.

“Tot het persbericht dat Tigenix hierover verspreidde op 23 augustus 2015 was de informatie niet publiek”, stelt de financiële waakhond FSMA. “De informatie was nauwkeurig en koersgevoelig. Het beursgenoteerde Tigenix heeft deze gegevens zelf als voorkennis beschouwd en daarnaar gehandeld.”

Bestuurder Dirk Reyn kocht duizend aandelen Tigenix op zijn rekening en 7.500 aandelen op rekening van Horizon Pharmaventures in vereffening, waarvan hij en zijn echtgenote de voornaamste begunstigden zijn. De slotkoers van het aandeel lag op maandag 24 augustus 2015 liefst 23,56 procent hoger dan op vrijdag 21 augustus. Horizon Pharmaventures heeft de 7.500 aandelen Tigenix verkocht in november 2016 en een meerwaarde gerealiseerd van 1.117 euro.

Tigenix is een bedrijf in celtherapie. Vanuit het wetenschapspark in Haasrode bestrijdt het auto-immuunziekten. Die ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd beschouwt.