shettyAjit Shetty (70) is de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). De uit India afkomstige zakenman is ondanks zijn gevorderde leeftijd heel actief in de biotechsector. Hij is bestuurder bij het Leuvense ReMYND en ondersteunt onderzoek naar hersenaandoeningen bij de KU Leuven.

Shetty volgt Staf Van Reet op. In 2004 werd hij door Trends verkozen tot Manager van het jaar. In 2008 kreeg hij de titel van baron van koning Albert II. Shetty was jarenlang de vertrouweling van de grootste wetenschapper die ons land ooit voortbracht: Paul Janssen van het gelijknamige farmaceutische bedrijf.

Bij ReMYND, een bedrijf gevestigd in de bio-incubator aan de Gaston Geenslaan in Leuven, is Shetty bestuurder. Deze spin-off van de KU Leuven stuwt de ontwikkeling van behandelingen tegen misvouwingsziekten, zoals alzheimer, parkinson en diabetes.

Shetty is sinds 2012 lid van de raad van bestuur van het VIB. “Ik heb beslist om een actievere rol te gaan spelen in een van de toponderzoekscentra in de wereld. “Het instituut telt 1.470 getalenteerde onderzoekers en 16 spin-offs met veel innovatiepotentieel. Het staat aan de basis van het ontrafelen van mechanismen achter ziekten die patiënten, zorgverleners en de samenleving voor enorme uitdagingen stellen. Denk aan kanker, neurodegeneratieve aandoeningen en ontstekingsziekten”, zegt Shetty. “Het VIB slaat een cruciale brug van vooruitgang tussen de laboratoria van vijf Vlaamse universiteiten en het toegepaste onderzoek bij biotechnologie- en farmabedrijven.”

“Wij verwachten veel van onze nieuwe voorzitter om het VIB verder op het voorplan te zetten en vooruitgang en samenwerking wereldwijd te helpen versnellen”, stelt Jo Bury, algemeen directeur van het VIB.