bert LauwersDe industrieel ingenieurs in spe aan de KU Leuven krijgen een nieuwe decaan. Bert Lauwers, nu campusvoorzitter van de Technologiecampus in Geel, werd eind vorige week verkozen en volgt vanaf 1 augustus Kris Willems op, die met emeritaat gaat.

Lauwers is 52 en studeerde in 1987 af als burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven. Zes jaar later legde hij er met succes zijn doctoraat af en bleef aan de KU Leuven actief in opleiding, onderzoek en dienstverlening aan het departement werktuigkunde. Sinds de integratie van de opleiding industrieel ingenieur binnen de universiteiten in oktober 2013 was hij campusvoorzitter van de Technologiecampussen in Geel en Sint-Katelijne Waver (De Nayer) en doceerde hij er ook een aantal vakken. Nu zet hij dus een stap hoger door straks de leiding te nemen van de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen. “Een groeiende faculteit met zo’n 6.000 studenten”, benadrukt de toekomstige decaan. Naast Geel en Katelijne zijn er campussen in Oostende (binnenkort Brugge), Gent, Aalst, Leuven (Groep T) en Diepenbeek.

Betere aansluiting bij bedrijfsleven
Lauwers wil een nog betere aansluiting bij het bedrijfsleven. “We moeten ingenieurs afleveren die hun verantwoordelijkheid opnemen binnen de bedrijven. Daarom is een goede relatie nodig met het werkveld. We volgen sterk op – ook op het internationale niveau – wat er op technologisch vlak gebeurt. We zoeken samenwerking met bedrijven en spelen in op hun noden. Ik geloof sterk in een win-winsamenwerking.”

De toekomstige decaan neemt zich voor meer gastprofessoren te engageren. “Mensen uit het bedrijfsleven die over een bijzondere expertise beschikken en die iets voor onze studenten kunnen betekenen”, verduidelijkt Bert Lauwers. “Dat gebeurt nu al maar ik wil dat meer structureren en de visibiliteit verhogen. Belangrijk is dat die bedrijfsmensen hun ervaring kunnen delen met de studenten.”

Door het vertrek van Bert Lauwers komt de functie van campusvoorzitter in Geel vacant. Die zal de komende maanden worden ingevuld. (Paul Huysmans)