Bernard Gustin moet weg bij Brussels Airlines. Samen met de ceo moet ook financieel directeur Jan De Raeymaeker vertrekken bij de luchtvaartmaatschappij in Zaventem. De topman en de cfo moeten einde maart opstappen. Gustin wordt vanaf 1 april opgevolgd door Christina Foerster.

Op de bijzondere ondernemingsraad bij Brussels Airlines heeft Bernard Gustin zijn eigen ontslag aangekondigd, samen met dat van financieel directeur Jan De Raeymaeker. Thorsten Dirks, de ceo van Eurowings, komt woensdag de toekomstplannen voorstellen.

“We blijven ongerust”, zegt Filip Lemberechts van de liberale vakbond ACLVB. “Je voelt zo dat er veranderingen op stapel staan”, stelt Paul Buekenhout van de christelijke bediendenbond LBC. Volgens Anita Van Hoof van de socialistische bediendenbond BBTK is het wachten op “garanties voor het personeel”.

Foerster

Woensdag is er opnieuw een bijzondere ondernemingsraad, met de topman van Eurowings. Nadien zou die het personeel toespreken. Gustin wordt opgevolgd door Christina Foerster. Zij is nu nog commercieel directrice van Brussels Airlines. Foerster werkt sinds 2002 voor Lufthansa. Ze staat sinds 1 oktober 2016 aan het hoofd van de commerciële departementen van Brussels Airlines.

Volgens Etienne Davignon, de voorzitter van de raad van bestuur van de overkoepelende SN Airholding, gaat Brussels Airlines niet verdwijnen of opgaan in Eurowings. “Er is geen sociaal plan op komst. En dus ook geen sociaal bloedbad.”

Volgens Davignon zullen Eurowings en Brussels Airlines samen de Eurowings Group gaan vormen, naar het beeld van de Lufthansa Group, die de merken Lufthansa, Swiss en Austrian Airlines omvat. Het hybride model, met korteafstandsvluchten (point-to-point) gecombineerd met connectievluchten voor het langeafstandsnetwerk, blijft volgens hem behouden.