BENNY SMETSAls ondernemer moet je een focus hebben. Je moet goed weten wat je wil aanbieden en op welke manier je dat wil gaan doen”, zegt Smets. “Wij hebben ons gefocust op tijdkritische transporten, veel transporten tussen vlieghavens bijvoorbeeld. We doen dat om meer dan één reden. Je kunt hier makkelijker een meerwaarde bieden dan bij bijvoorbeeld bulktransport, de kwaliteitseisen zijn in onze branche veel hoger. We bieden meerwaarde door onder meer onze investeringen in technologie, IT en in ecologie. Die inspanningen worden beter gewaardeerd in de markten waar wij actief zijn.”

Ninatrans opereert vanuit de hoofdzetel in Leuven maar heeft filialen in Duitsland, Frankrijk en Nederland. “Door het systeem dat we zelf ontwikkelden, kunnen we vanuit Leuven alle transporten aansturen, ook die van onze filialen. Onze filialen liggen meestal dicht bij de luchthavens omdat wij veel luchtvaartvervangende transporten doen. Tot een afstand van 500 kilometer zijn wij sneller en voordeliger dan een vliegtuig.”

“In de toekomst zal steeds meer gekeken worden naar de juiste manier van transport”, zegt Smets. “Een deel van het vrachtvoer zal misschien beter per trein of over het water vervoerd worden. De vrachtwagen zal altijd nodig zijn voor een deel van het transport. En dat willen wij op een zo ecologisch mogelijke manier. Daarom investeren wij hier ook in.

Zo hadden we de eerste LNG-truck, die rijdt op natuurlijk vloeibaar gas. De CO2-uitstoot is veel kleiner en de uitstoot van fijn stof is tachtig procent lager. We hadden de eerste Teardrop-trailers van het land. Door hun druppelvorm hebben die een lagere luchtweerstand. Enkele weken geleden vertrok bij ons de eerste ecotruck. Drie vrachtwagens worden zo vervangen door twee vrachtwagens.” (Meer over de ecotruck lees je hier)

Al die inspanningen passen in het Lean & Green project waarbij Ninatrans zich engageert om binnen een periode van vijf jaar de CO2-uitstoot met twintig procent te beperken. Deze Teardrop opleggers vormen een belangrijke stap in de goede richting.

Maar waarom moet je als ondernemer investeren in milieuprogramma’s? “We zijn een familiebedrijf en hebben een duidelijke visie over hoe je zaken moet doen”, zegt Benny Smets. “Voor ons betekent dat ook maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat zit er bij ons ingebakken. We hebben die verantwoordelijkheid naar onze medewerkers, naar de maatschappij en naar onze kinderen. Alles staat in functie daarvan. We krijgen ook het gevoel dat steeds meer bedrijven steeds meer maatschappelijk verantwoord willen ondernemen en wij zoeken ook naar klanten en leveranciers die daar belang aan hechten. We maken partnerships. Zo kochten we vijftig vrachtwagens van Scania. Die hebben een systeem met weinig gebruik en lage uitstoot en een active break assist, waarbij het voertuig mee afremt om kopstaartaanrijdingen te vermijden.”

Want ook verkeersveiligheid staat bij Ninatrans centraal. Zo heeft het bedrijf een eigen spiegelafstelplaats, maar laat het ook kinderen kennismaken met het fenomeen van de dodehoek.

Vorig jaar werd Ninatrans verkozen tot Best EU Road Transport Operator 2014, nauwelijks een jaar nadat ze verkozen werden tot beste transporteur van het land. Benny Smets is ook voorzitter van Voka Leuven en heeft dus oog voor andere ondernemers en bedrijven. Wat is volgens hem het recept om te slagen als ondernemer? “Focus! Je moet weten waar je naartoe gaat”, zegt Smets. Als je gaat zwemmen moet je ook weten waar naartoe, anders blijf je rondjes zwemmen. Het kan best dat je in de loop van het project moet bijstellen, maar je moet weten waar je naartoe gaat, anders weet de rest van het bedrijf ook niet wat er moet gebeuren. Je moet de markt kennen en wie je concurrenten zijn, omdat je zo weet hoe jij je gaat positioneren in die markt. Maar voor mij is respect de basis van ondernemen. Respect voor je medewerkers, maar ook voor je klanten.”

Hier kun je de bedrijfsvideo van Ninatrans bekijken.