Belt is woensdag verkozen tot beste minionderneming van Vlaams-Brabant van het jaar 2018. De leerlingen van het Sint-Pieterscollege in Leuven haalden het in de finale van Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) bij Eandis in Wilsele (Leuven) van zes concurrenten. Belt produceert broeksriemen uit gerecycleerde autogordels.

Zeven Vlaamse-Brabantse miniondernemingen streden voor de provinciale titel. Zij waren geselecteerd op basis van hun concept en businessplan. De genomineerden verdedigden hun onderneming voor een professionele jury. “We hebben zeven levensvatbare concepten aan het werk gezien”, zegt Soetkin Van Causbroeck van Voka Vlaams-Brabant. “Alle genomineerden hebben van het ondernemerschap kunnen proeven.”

De leerlingen van het Sint-Pieterscollege in Leuven verwerken oude autogordels tot trendy riemen op een duurzame manier. Belt wil tevens de bewustmaking rond het dragen van de autogordel vergroten. De minionderneming schenkt een deel van de opbrengst aan de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen.

“In België dragen veel te weinig mensen de gordel in de auto”, zegt Jonas Van Bladel van Belt. “Als alle bestuurders en passagiers de gordel zouden dragen, kunnen we jaarlijks vele tientallen doden en honderden gewonden vermijden.”

“Tot dusver is het een heel leerrijke ervaring geweest. We zijn blij dat we Vlaams-Brabant mogen vertegenwoordigen op de Vlaamse finale.” Die vindt plaats in Brussel op 25 april. Daar neemt de Vlaams-Brabantse laureaat het op tegen de finalisten uit West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg. De winnaar wordt bekendgemaakt op 28 april en mag naar de Europese finale in juli in Belgrado.