Belgocontrol organiseert een wervingsexamen voor aspirant-luchtverkeersleiders. Kandidaten moeten tussen 18 en 25 jaar oud zijn. Ze kunnen zich in oktober aanmelden op de website van de luchtverkeersleider in Steenokkerzeel.

Van november tot april wordt een reeks tests georganiseerd om kandidaten te selecteren. Zij kunnen aan een opleiding tot luchtverkeersleider beginnen. Die opleiding duurt twee tot drie jaar, wordt in het Engels gegeven en vindt gedeeltelijk plaats in het Zweedse Malmö.

De wervingsexamens lokken traditioneel veel kandidaten. Zo waren er bijna 3.000 kandidaten voor de dertig plaatsen die er dit jaar waren om de opleiding aan te vatten. “Hoeveel plaatsen er in 2018 zullen zijn, is nog niet duidelijk”, zegt woordvoerder van Belgocontrol Dominique Dehaene. Dat hangt ook af van de testresultaten.

Loon

Wie geselecteerd wordt, krijgt vanaf de eerste dag opleiding een loon. Eerst 1.880 euro bruto, nadien 3.400 euro bruto per maand. Nadien kan de kersverse luchtverkeersleider aan het werk in de controletoren van een van de Belgische luchthavens Zaventem, Antwerpen, Charleroi, Luik of Oostende. Met een loon van minstens 6.200 euro bruto.

De discussie over (overdreven) lonen zal dan weer wel de kop opsteken. In het recente verleden kwam Belgocontrol onder vuur te liggen voor de exuberante lonen van de luchtverkeersleiders. Op de meeste luchthavens wordt 24 uur op 24 gewerkt in verschillende shifts. Maar dat is evenzeer het geval in andere sectoren waar de lonen veel lager liggen.

Belgocontrol is ook op zoek naar ingenieurs en technici.