Belgocontrol heeft met Entry Point North (EPN) een joint venture afgesloten voor het organiseren van opleidingen. In eerste instantie gaat het om opleidingen voor het eigen personeel in Steenokkerzeel, onder wie de luchtverkeersleiders. Op termijn worden de opleidingen ook opengesteld voor externen.

Entry Point North werd opgericht door de luchtverkeerscentra LFV in Zweden, Naviair in Denemarken en IAA in Ierland. Het is een van de grootste opleidingscentra ter wereld in dit domein. Het heeft tachtig luchthavens als klant, verspreid over meer dan dertig landen, vooral uit Europa.

De opleidingen worden vooral georganiseerd op de hoofdzetel in Malmö. Dat was tot nog toe ook het geval voor de nieuwe luchtverkeersleiders van Belgocontrol, die hiervoor gedurende maanden naar de Zweedse stad moesten verhuizen. Vanaf medio 2018 komen er opleidingen in Steenokkerzeel, de zevende site waar EPN actief zal zijn.

“In plaats van de opleidingen zelf te organiseren of volledig uit te besteden hebben we op basis van een studie geopteerd voor een joint venture met dit zeer ervaren opleidingscentrum”, zegt Johan Decuyper, ceo van Belgocontrol. “Belgocontrol en EPN zullen elk de helft bezitten van de joint venture. Die zal een feit zijn tegen de zomer van 2018 en minstens tot 2025 lopen.”

“In die periode zullen bij Belgocontrol alle opleidingen door EPN verzorgd worden. Niet alleen voor de ongeveer dertig luchtverkeersleiders die wij jaar na jaar willen aanwerven, maar ook voor het al aanwezige personeel.” De opleidingen zullen worden georganiseerd in het hypermodern opleidingscentrum op de site van Belgocontrol, waar vliegbewegingen op grote schermen gesimuleerd kunnen worden.

Decuyper wil deze opleidingen over een tweetal jaar ook openstellen voor luchtverkeersleiders uit andere landen. Door de groei van het luchtverkeer is daar veel vraag naar. Als vanaf 2019 werk wordt gemaakt van de integratie van de militaire luchtverkeersleiding op Zaventem zal ook het militair personeel opgeleid worden door de nieuwe joint venture.