Belgocontrol en het directoraat-generaal Luchtvaart gaan samen met het bedrijf Unifly een website en een mobiele app ontwikkelen om recreatieve en professionele dronegebruikers bij te staan bij het uitoefenen van hun activiteiten. Dat heeft de luchtverkeersleider uit Steenokkerzeel dinsdag gemeld.

Elk jaar neemt het aantal luchtvaarttuigen in ons luchtruim toe. Hetzelfde geldt helaas voor het aantal incidenten. De initiatiefnemers willen een duidelijk kader scheppen op basis van de geldende wetgeving.

Eerst komt er een website voor het grote publiek waarop een kaart centraal zal staan. Op die kaart staan alle gebieden aangeduid die tijdelijk of permanent verboden zijn voor drones. Op de website komen ook algemene informatie en nuttige links. Die site zou dit voorjaar nog online gaan.

De app zal een aantal praktische functionaliteiten aanbieden. Zo zullen recreatieve dronegebruikers hun vlucht kunnen voorbereiden en valideren,  rekening houdend met de geldende beperkingen. De  dronegebruikers kunnen ook aangeven wanneer ze hun vlucht aanvatten en stopzetten. Die mogelijkheid zou tegen de zomer beschikbaar zijn.

Voor professionele dronegebruikers zal de app bijkomende en meer geavanceerde functionaliteiten bevatten.