Twintig buitenlandse luchtverkeersleiders werken de volgende drie jaar voor Belgocontrol in Steenokkerzeel. Zij moeten de nood aan extra luchtverkeersleiders lenigen in afwachting van voldoende zelf opgeleid personeel. Dat zei topman Johan Decuyper woensdag bij de voorstelling van het jaarverslag van Belgocontrol.

De buitenlandse luchtverkeersleiders worden ingezet in CANAC 2. Dat is het luchtverkeersleidingscentrum in Steenokkerzeel dat het overvliegend vliegverkeer tot 8.000 meter hoogte beheert. Belgocontrol heeft daar extra mensen nodig, maar het beschikt niet over het nodige eigen personeel.

Belgocontrol is eerst onlangs opnieuw begonnen met het aanwerven van kandidaat-luchtverkeersleiders. Hun opleiding duurt al snel twee tot drie jaar. Ze moeten ook eerst de verkeerstorens op de luchthavens bemannen voor ze kunnen doorschuiven naar CANAC 2. Belgocontrol kan maximaal dertig  luchtverkeersleiders per jaar opleiden en zit momenteel al aan dat plafond.

De uit 150 kandidaten geselecteerde buitenlandse luchtverkeersleiders zijn een tussenoplossing. Ze krijgen een contract van drie jaar. Ze starten in september aan een extra opleiding, om tegen het einde van het jaar operationeel te kunnen zijn.

“De komst van de buitenlandse luchtverkeersleiders is met de vakbonden afgesproken”, zegt Decuyper. De maatregel maakt deel uit van het sociaal akkoord uit april 2016.