Bij de uitreiking van de Belfius Smart Awards in Brussel viel dinsdagavond de Vlaams-Brabantse gemeente Landen in de prijzen. In de categorie kleinere gemeenten haalde Landen het voor de manier waarop rusthuis Oleyck verbouwd werd tot een duurzame woonzorgcampus.

Bij de Belfius Smart Awards werden in totaal zes prijzen uitgereikt aan vernieuwende projecten. Een van de winnaars was Sint Lucas Antwerpen. De hogeschool won de Smart Care Award met de Story Table. Dat is een onderzoeksproject waarbij geprobeerd wordt de levenskwaliteit van gehospitaliseerde kinderen te verbeteren via apps en interactieve projecties. Zo kunnen de wachtkamers van kinderziekenhuizen omgevormd worden tot een virtueel aquarium waarbij de visjes ook reageren op de bewegingen van de kinderen. Voor kinderen die in bed moeten blijven, kunnen sprookjes tot leven worden gewekt op een tablet die boven het bed hangt.

Een andere laureaat was de stad Waver, die de Smart City Award won bij de grote gemeenten (meer dan 30.000 inwoners) met de smart ledlighting. Het gaat om een project waarbij een traject van vier kilometer is uitgerust met 282 leds die de sterkte van de openbare verlichting aanpassen aan het type gebruiker (voetganger, fietser of automobilist). De sensoren leveren gegevens waarmee het mobiliteitsplan kan worden bijgestuurd. Het project zorgt voor minder lichtvervuiling en een aanzienlijke energiebesparing.

Voorts werden twee Smart Company Awards uitgereikt, aan de bedrijven Orbix en Mirom. De publieksprijs ging naar scholieren uit Wetteren.