Belchim rouwt om het verlies van zijn oprichter en ceo Dirk Putteman. Hij was dertig jaar lang de drijvende kracht achter Belchim Crop Protection in Londerzeel. Putteman maakte het bedrijf in Londerzeel groot en was een inspirator voor velen. Hij is maandag op 60-jarige leeftijd plots overleden. Dat raakte woensdag bekend.

In 1987 heeft Putteman op 30-jarige leeftijd Belchim opgericht. Vanuit een kleine opslag en met amper drie werknemers zocht het bedrijf zijn weg in de distributie van gewasbeschermingsmiddelen in België. Vanaf 1995 werkte het bedrijf samen met Japanse toeleveranciers van innovatieve actieve stoffen.

Putteman had een tomeloze ambitie om te groeien. Dat leidde in 2001 tot een Europese expansie. In 2013 kocht het bedrijf eigen moleculen. Dat zette de deur naar de rest van de wereld open. Sinds 2016 deed Belchim Crop Protection enkele wereldwijde acquisities. Zo groeide het uit tot een gevestigde naam in de sector van de gewasbescherming.

Continuïteit

“Door zijn enthousiasme, volharding en persoonlijk contact met klanten, leveranciers en werknemers staat Belchim nu op de kaart in Europa, de Verenigde Staten, Canada, Afrika en Azië”, zegt het bedrijf in een persbericht.

“De familie Putteman houdt een controlerend belang aan in het bedrijf, met ondersteuning van de Japanse minderheidsaandeelhouders ISK en Mitsui Chemicals Agro. Het bestaande management neemt de verantwoordelijkheid over de actuele operationele activiteiten en garandeert de continuïteit van het bedrijf.”

Belchim Crop Protection ondersteunt land- en tuinbouwers met innovatieve gewasbeschermingsmiddelen. In 2017 had het een omzet van 500 miljoen euro. Het bedrijf is stevig lokaal verankerd met zowel de hoofdzetel als een internationaal proefstation in Londerzeel. Daar werken ruim honderd mensen.