“Belangenconflict noodrem om rond de tafel te komen” (Voka)

mijdzaventem-300x192Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant en Voka Metropolitan zien de beslissing van de Vlaamse regering om een belangenconflict in te roepen tegen de Brusselse geluidsnormen niet als communautair getouwtrek maar als een ruk aan de noodrem. “Het is de enige manier om rond de tafel een oplossing te vinden en de jobvernietigende maatregelen voor Zaventem uit te stellen”, zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka Vlaams-Brabant.

Voka klaagt al langer aan dat het wegvallen van de tolerantiedrempels voor de Brusselse geluidsnormen jobverlies op de luchthaven in de hand werkt, zeker ook voor Brusselaars. “Met 5,5 keer meer boetes vanaf 1 januari wordt het economisch echt onleefbaar voor onze nationale luchthaven”, zegt Van Biesbroeck. “Enkele bedrijven hebben hun activiteiten al teruggeschroefd of stopgezet. Er zullen er nog meer volgen als er niet snel een akkoord komt. Ze spreken over lusten en lasten maar op deze manier worden de lusten voor alle Belgen op het spel gezet.”

Het belangenconflict zien de werkgeversorganisaties als een trek aan de noodrem. “Ze mogen dit dossier niet communautair opblazen maar moeten rond de tafel komen”, zegt ook Jean-Paul Van Avermaet, voorzitter van Voka Metropolitan, de Brusselse afdeling van Voka. “We komen er alleen maar uit als iedereen gezamenlijk en constructief een oplossing zoekt voor de tweede grootste economische pool van het land en de grootste private werkgever van Brusselaars.”

Ook Van Biesbroeck ziet in overleg de enige uitweg. “De bal ligt nu in het kamp van de federale regering en meer bepaald minister van Mobiliteit François Bellot.”