Brussels Airlines heeft 2017 afgesloten met een beetje winst. De luchtvaartmaatschappij uit Zaventem boekte vorig jaar een nettowinst van 3,57 miljoen euro. De omzet bedroeg 1,3 miljard euro. Het aantal passagiers steeg tot boven de negen miljoen.

De druk op het rendement was volgens de luchtvaartmaatschappij behoorlijk groot. De marktomstandigheden waren erg competitief. Belangrijke strategische projecten wogen op de resultaten. Brussels Airlines integreerde de activiteiten van Thomas Cook Airlines Belgium en lanceerde vluchten naar Mumbai en Toronto.

Een vergelijking met vorige cijfers wordt fel bemoeilijkt omdat de resultaten nu worden opgemaakt volgens de internationale IFRS-boekhoudregels. In 2015 had Brussels Airlines voor het eerst sinds 2010 winst geboekt met 41,3 miljoen euro. In 2016, het jaar van de aanslag in Zaventem, zakte dat tot 15 miljoen euro.

Over het hele netwerk vervoerde Brussels Airlines vorig jaar 17,3 procent meer reizigers. Voor het eerst waren het er meer dan negen miljoen. Dat is een miljoen meer dan de oorspronkelijke ambitie voor 2018. De bezettingsgraad van de vliegtuigen steeg met 4,1 procent tot 78,8 procent.

De vluchten naar Afrika deden het in 2017 opnieuw heel goed. Door een stijging van veerien procent sneuvelde de kaap van een miljoen passagiers op het Afrikaanse netwerk. De bezettingsgraad op de Afrikaanse vluchten bedroeg liefst 87 procent.