Bedrijven zijn vooral op zoek naar chauffeurs

manpowerUit een nieuwe enquête van Manpower blijkt dat bijna een op drie werkgevers moeilijkheden ondervindt om vacatures ingevuld te krijgen. Volgens het recruteringsbureau met kantoren in Leuven en Sint-Lambrechts-Woluwe blijven vooral technische profielen, ict’ers en geschoolde arbeiders moeilijk te vinden. Chauffeurs voeren de lijst van knelpuntberoepen aan.

Uit de peiling blijkt dat 24 procent van de 751 door Manpower ondervraagde Belgische bedrijven moeilijkheden ondervindt om vacatures in te vullen. Dat zijn er evenveel als vorig jaar. In Vlaanderen kampt 31 procent van de werkgevers met het probleem, een stijging met vijf procent tegenover 2015.

Volgens woordvoerder Marc Vandeleene is het vooral een kwestie van kwantiteit. “In sommige regio’s is er weinig werkloosheid en is het aantal kandidaten beperkt. De logistieke sector trekt erg aan in Vlaanderen. De spanning op de arbeidsmarkt is in die sector dan ook het grootst.”

Ook artsen, verplegend en niet-verplegend zorgpersoneel zitten in de top tien van knelpuntberoepen. Veel bedrijven proberen de vacatures in te vullen via interne opleiding: 51 procent van de bevraagde werkgevers investeert in vorming en opleiding, tegen 17 procent vorig jaar.