Aan de Zichemsepoort in Diest wordt vrijdag The ever blossoming garden officieel ingehuldigd. De Italiaanse kunstenaar Mario Airó maakte dit werk ter nagedachtenis van Annick Van Uytsel, die tien jaar geleden vermoord werd door Ronald Janssen. De sculptuur kwam tot stand door crowdfunding. Financiële steun kwam onder meer van diverse bedrijven in de regio.

De ouders van Annick Van Uytsel en een tiental vrienden en sympathisanten kwamen in de lente van 2014 samen om na te denken over een kunstwerk als permanent aandenken aan Annick Van Uytsel. Het groepje bepaalde dat het werk niet alleen mocht verwijzen naar het pijnlijke verleden. De creatie moest een nieuwe en betekenisvolle plaats voor de toekomst symboliseren. Een die energie uitstraalt, mensen doet nadenken en hen samenbrengt.

Bloemen

Mario Airó, een hedendaagse Italiaanse kunstenaar, werkte de voorbije zomer in een atelier in Laakdal intensief samen met vader Eddy Van Uytsel. Het kunstwerk is een sculptuur in de vorm van een fontein en een stromend beekje. In het parkje waar het werk werd geïnstalleerd, moeten het hele jaar door bloemen bloeien.

De kosten van het project werden gedragen door de stad Diest en de provincie Vlaams-Brabant. De plaatselijke band The Scabs speelde een benefietconcert. Diverse bedrijven uit Diest en omgeving steunden de actie met crowdfunding.