Bedrijven laten werknemers proeven van woon-werkverkeer per fiets

metfietsnaarwerkHet provinciebestuur van Vlaams-Brabant stelt de volgende drie jaar veertig fietsen gedurende telkens drie weken ter beschikking van 36 bedrijven. Daarmee kunnen de ondernemingen hun werknemers laten proeven van woon-werkverkeer met de fiets. Elektrisch aangedreven, wel te verstaan.

Het project gaat deze zomer van start bij vier bedrijven in Vlaams-Brabant. Tussen juli en oktober gaan veertig fietsen van de ene onderneming naar de andere. Het bedrijf krijgt drie weken de tijd om het woon-werkverkeer van de toekomst uit te testen in de eigen omgeving. Het is de bedoeling dat zij hun werknemers aansporen om de fietsen daadwerkelijk te gebruiken. En dat ze nadien uiteraard overschakelen op een eigen fiets.

In 2017 volgen zestien andere bedrijven. In 2018 nog eens zestien andere. Zij kunnen dus maximaal veertig personeelsleden tijdelijk een fiets cadeau doen. Het gaat uitsluitend om elektrische fietsen. Naast de gewone wegfiets worden ook enkele bak- en plooifietsen ter beschikking gesteld. “De plooifiets is bestemd voor de werknemer die per trein komt en van het station nog naar zijn werk moet. De bakfietsen zijn bedoeld voor mensen die eerst hun kinderen moeten afzetten aan de schoolpoort of de kinderopvang”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V).

De provincie huurt de fietsen voor een periode van drie jaar. Het bestuur moet nu op zoek naar verhuurders en naar bedrijven. Dat laatste belooft geen probleem te worden. “Al jaren zijn we met een mobiliteitswerking actief in bedrijven. We ontvingen positieve signalen van de ondernemingen: ze willen er echt werk van maken”, zegt Dehaene. “De intenties waren er al. Maar er bestonden nog drempels om tot de actie over te gaan. Wij halen die drempels nu weg.” Kleine ondernemingen kunnen zich per bedrijventerrein groeperen. Bedrijven in de meest filegevoelige regio’s genieten de voorkeur.

Tijdens de provincieraad werd het bestek goedgekeurd voor de huur. De kostprijs wordt geraamd op 175.000 euro. Dat geld moet niet alleen dienen voor de huur maar ook voor onderhoud en transport.