Bedrijven boeken betere resultaten door sociale dialoog

HR SQUAREIs sociale dialoog in een onderneming een goed middel om betere resultaten te behalen op een manier die gesteund wordt door de medewerkers? Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is daarvan overtuigd. Daarom start het samen met HR Square het nieuwe project ‘Sterren van de sociale dialoog’.

Het VBO en HR Square gaan op zoek naar sterren van de sociale dialoog. Filosofie achter het concept: een groter draagvlak leidt tot betere resultaten voor de ondernemingen. “Dialoog is het middel voor het bereiken van bedrijfsdoelen die gedragen worden door de werknemers en hun vertegenwoordigers”, zeggen de initiatiefnemers. “We willen de interne sociale dialoog in alle soorten bedrijven in de kijker plaatsen. Dat doen we door de publieke erkenning van ondernemingen die de voorbije jaren op aantoonbare manier en dankzij interne sociale dialoog de kwaliteit van hun personeelsbeleid hebben verbeterd.”

Het project mikt op ondernemingen die hun prestaties bevorderden op basis van overeenstemming tussen bedrijf en werknemer. De focus ligt op een zestal aandachtspunten: gedeelde waarden, evolutie van de collectieve juridische geschillen, opbouw of versterking van vertrouwen, oplossings- en resultaatgericht handelen met meetbaar effect, professionalisme en informele vormen van sociale dialoog.

Het lijstje van acht aandachtspunten bevat verantwoorde flexibiliteit in twee richtingen, veiligheid en gezondheid, verandering en reorganisatie, herstructurering, opleiding en ontwikkeling, engagement en betrokkenheid, diversiteit en ten slotte werkbaar werk en langer werken.

‘Sterren van de sociale dialoog’ is een langlopend project dat ondersteund wordt door het VBO, Agoria en Claeys & Engels. De eerste resultaten en bevindingen worden gepresenteerd op 15 oktober in Kinepolis in Brussel.