De Limburgse ondernemer J.N. probeert het UZ Leuven bewust schade te berokkenen. Hij postte een filmpje op Facebook waarin een man twee zorgverleners hardhandig aanpakt. De bedrijfsleider beweert dat de beelden gemaakt werden in Gasthuisberg. Terwijl hij goed weet dat ze uit een Russisch ziekenhuis afkomstig zijn.

Het UZ Leuven waarschuwt dat de beelden op Facebook vals zijn. “Dit filmpje is niet opgenomen in campus Gasthuisberg of een andere campus van UZ Leuven.”

De Limburgse ondernemer postte het filmpje met een tekst in slecht Nederlands, een indicatie van zijn verstandelijke vermogens. Dit is gasthuisberg. Daar zou ik willen op uit komen. Tss 6 planken dragen ze die dankbare vluchteling buiten.

Gerapporteerd

Zoals kon worden verwacht, lokte het filmpje veel negatieve reacties uit op de vele haatfora die eigen zijn aan de sociale media. Met name vluchtelingen moeten het ontgelden in een taal die we u besparen.

“We veroordelen elke vorm van geweld evenals het gebruik van dit soort filmpjes voor het verspreiden van haatdragende boodschappen. We hebben dit bericht dan ook gerapporteerd aan Facebook en raden iedereen aan om hetzelfde te doen”, stelde UZ Leuven.

De beelden blijken helemaal niet nieuw te zijn. Ze doken eerder ook al in Frankrijk op. Ze zijn gemaakt door een bewakingscamera in een ziekenhuis in het Russische Novgorod. De man die de verpleegsters aanvalt, is een dronken Rus. Op 2.359 kilometer van Leuven.