Bayer heeft 90.000 nieuwe klanten

bijenOp het bedrijfsterrein van Bayer in Diegem wonen voortaan 90.000 honingbijen. Bayer ontwikkelt wereldwijd hoogtechnologische materialen voor de gezondheidssector en de landbouw. Maar zonder bijen is er geen landbouw en dat wil het farmaceutisch bedrijf met dit lokale project in de verf zetten.

Bayer wil de bijenpopulatie in Vlaams-Brabant aanzwengelen. Het bedrijf heeft daarom 90.000 bijen gehuisvest in drie korven op het bedrijfsterrein in Diegem, tussen struiken en bloemen. Als specialist in dierengezondheid is een gezonde bijenpopulatie voor Bayer van essentieel belang.

Toen het bedrijf in 2009 in Diegem een nieuw gebouw neerzette, werd ook een tuintje aangelegd waar bijen zich goed voelen. Vier jaar geleden werd een bijenhotel gebouwd om solitaire en wilde bijen aan te trekken. Met het nieuwe initiatief wil Bayer opvolgen welke stappen tijdens het seizoen worden genomen om de kolonie te verzorgen en wat nadien geoogst wordt aan honing.

In juni werden al drie korven geïnstalleerd op de Bayer ForwardFarming in Huldenberg. Bayer ForwardFarming is een project op het akkerbouw- en fruitteeltbedrijf Hof ten Bosch. Het is een initiatief van Bayer Cropscience, een toeleverancier van gewasbeschermingsmiddelen.

De zes korven huisvesten samen 180.000 bijen. Als partner van de landbouw is Bayer net zo afhankelijk van bestuivers als de landbouwers en de telers zelf. Het bedrijf investeert al jarenlang in onderzoek en probeert met oplossingen te komen voor bedreigingen als de varroamijt. Dat is een parasiet die beschouwd wordt als een van de belangrijkste oorzaken van bijensterfte.

Bayer heeft er alle belang bij om de massale bijensterfte in Europa tegen te gaan. Omdat het belangrijk is voor de klanten. De landbouwers hangen van bijen af om hun gewassen te bestuiven en goede opbrengsten te halen. Maar eveneens voor het bedrijf zelf. Bayer produceert ook zaden voor eigen activiteiten.

Op Brussels Airport in Zaventem staan gelijkaardige korven. De bijen stellen het daar zeer goed in hun nieuwe habitat.