De Leuvense pijndokter Bart Morlion (53) wordt op woensdag 6 september officieel aangesteld als de nieuwe voorzitter van de Europese Pijnfederatie EFIC. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt. Morlion is het huidige hoofd van het Leuvens Algologisch Centrum en het pijncentrum van UZ Leuven in Pellenberg (Lubbeek).

Als klinisch professor geeft Morlion les over pijnbestrijding aan de KU Leuven en verschillende hogescholen. Hij neemt de voorzittersfunctie over van de Brit Chris Wells. Dat gebeurt in de Deense hoofdstad Kopenhagen, waar de Europese Pijnfederatie haar tweejaarlijkse congres houdt.

De federatie EFIC is een multidisciplinaire professionele organisatie die zich bezighoudt met pijnonderzoek en behandeling. Ze telt bijna 20.000 leden uit heel Europa. Morlion werd al in 2014 verkozen tot de toekomstige voorzitter en zal aanblijven tot 2020.

Ambitie

“Als voorzitter van EFIC is het mijn ambitie om de relatie tussen zorgverleners en patiënten te versterken”, zegt Morlion over zijn aanstelling. Dat hoopt hij te doen door de educatieve activiteiten van de organisatie te verstevigen en meer actieve pijnartsen te rekruteren om zich in te zetten voor de Europese Pijnfederatie.

Morlion komt ook op het scherm in Topdokters, een tv-programma op Vier. Hij is een van de specialisten die tijdens het volgende seizoen worden gevolgd. “Ik hoop dat de kijkers inzicht krijgen in de complexiteit van pijn en de kracht van het brein op die pijn. De kijkers zullen merken dat chronische pijn zeer dramatische gevolgen kan hebben voor de patiënt en dat een simpel pilletje of spuitje meestal weinig soelaas biedt.”