Bart De Strooper is een van de vier laureaten van de Brain Prize. Dat is de belangrijkste prijs voor neurowetenschappen die 1 miljoen euro opbrengt. De Strooper is professor aan het Centrum voor Hersenonderzoek van VIB-KU Leuven.

De prijs wordt jaarlijks toegekend door de Deense Lundbeck Stichting aan een of diverse personen die een uitzonderlijke bijdrage leverden aan hersenonderzoek. De prijs werd dinsdagnamiddag uitgereikt in Londen.

De Lundbeck Stichting koos dit jaar voor vier pioniers in het onderzoek naar alzheimer. De laureaten zijn Bart De Strooper, Michel Goedert (universiteit van Cambridge), Christian Haass (universiteit van München) en John Hardy (University College Londen).

Het viertal realiseerde belangrijke doorbraken in het ontrafelen van de oorzaken en de mechanismen van alzheimer. Ze speelden een grote rol in de zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen.

Bart De Strooper verbond voor het eerst enkele belangrijke puzzelstukken uit genetische studies. Hij kon het verband tussen twee eiwitten aantonen bij de productie van het voornaamste bestanddeel in de hersenen van alzheimerpatiënten.

Sindsdien heeft De Strooper steeds meer in detail onderzocht hoe verschillende spelers het ziekteproces in de hersenen sturen. In de zoektocht naar nieuwe medicatie werkt hij nauw samen met de farmaceutische industrie. Sinds vorig jaar is hij directeur van het UK Dementia Research Institute.