Barry Callebaut investeert tientallen miljoenen euro’s in zijn vier Belgische fabrieken. De grootste chocolademaker ter wereld reserveert het leeuwendeel voor de fabriek in Halle. Nieuwe aanwervingen komen er niet, omdat Barry Callebaut het productieproces met technologie meer kan automatiseren.

Barry Callebaut wil zijn fabrieken uitbreiden omdat de vraag naar Belgische chocolade wereldwijd stijgt. Er komen onder meer nieuwe productielijnen in de chocoladefabriek in Wieze.

Maar het grootste deel van de investering gaat naar de fabriek in Halle. Die nam Barry Callebaut een jaar geleden over van Mondelez. Het bedrijf wil van de vestiging in Halle, de vroegere fabriek van Côte d’Or, zijn expertisecentrum voor chocoladedecoratie maken.

“Over anderhalf jaar kunnen we twintig procent meer produceren dan vandaag”, zegt Massimo Garavaglia, directeur voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Cacaoprijs

Het in Zwitserland gevestigde Barry Callebaut ontstond in 1996 uit de fusie van het Belgische Callebaut en het Franse Cacao Barry. Bij de recente publicatie van de jaarresultaten concludeerde Barry Callebaut dat de vraag naar chocolade weer aantrekt. Tussen juni en augustus zag het bedrijf het verkochte volume met 9,2 procent toenemen.

Ook in de drie maanden daarvoor was er al een groei van het volume met 5,5 procent. “De versnelling op de chocolademarkt is breed gedragen”, zei ceo Antoine de Saint-Affrique.

Klanten profiteren van de lagere cacaoprijs (een daling van 23 procent de voorbije twaalf maanden). Vooral in de Verenigde Staten steeg de vraag naar chocolade, net als in het Midden-Oosten, Afrika en Azië. Europa hinkt wat achterop.