barboekIn de wat verdoken Schrijnmakersstraat in hartje Leuven draait de nieuwe boekhandel Barbóék op volle toeren. Het is een rustige plek waar je de keuze van je favoriete boek kan combineren met een tas koffie. “Van onze klanten krijgen we het compliment dat we een oase in de stad zijn”, zegt uitbaatster Lies Van den Berghe.

Het verhaal van Barbóék is onlosmakelijk verbonden met dat van De Dry Coppen, de bekende boekhandel een beetje verderop in hetzelfde straatje die eind april de deuren sloot. Barbóék vulde binnen de kortste keren het gat. Van den Berghe en haar echtgenoot Marc Rummens maakten daarmee al langer bestaande plannen concreet. Barbóék opende de deuren op 7 juni. “De naam legt de link tussen een bar en het boek. De accenten staan op boek omdat dat onze corebusiness is.”

De boekhandel doet onvermijdelijk denken aan De Dry Coppen. “Maar een kopie is het zeker niet. Wij gaan voort op hun elan. Veel zaken zijn herkenbaar, zoals het meubilair dat we overnamen. Maar wij hebben veel meer ruimte.” De winkel is met 300 vierkante meter driemaal zo groot als de illustere voorganger.

“Onze eigen mensen drukken hun stempel op de zaak. We willen een grote, goede boekhandel uitbouwen. Met een breed aanbod, van literaire fictie tot kinderboeken, van crime tot maatschappelijk-filosofische non-fictie. Het doelpubliek varieert van 16-jarigen tot bejaarden, van ouders met kleine kinderen tot vaste klanten van 80 jaar.”

Na een maand blikt Lies tevreden terug. “We maakten een snelle doorstart. Deels namen we het cliënteel van De Dry Coppen over maar we hebben ook ons eigen netwerk. Collega Annelien Vranckx en ikzelf werkten tot voor kort bij de Leuvense uitgeverij Van Halewyck.”