Bier verdient een plaats op de feesttafel. Dat zegt Bapas. Het bedrijf uit Opwijk stelt vast dat we in de feestperiode met z’n allen naar wijn en champagne of de goedkopere varianten cava en prosecco grijpen. “Ook bier kan perfect harmoniëren met een gastronomisch diner”, zegt Karl Van Malderen, voedingsexpert en drijvende kracht achter het concept van Belgische biertapas.

De recente erkenning van de Belgische biercultuur als werelderfgoed door Unesco geeft Bapas een duwtje in de rug. “We voelden dat er een gat was in de markt”, zegt Van Malderen. “We hebben in België heel goede bieren en een lekkere keuken. Maar de combinatie wil maar niet lukken.” Volgens Bapas zijn Belgen klassiek in vergelijking met de Verenigde Staten waar sterrenchefs al langer bier serveren.

Bapas wil aantonen dat je met bier niet alleen kan koken, maar dat het een gerecht ook kan vervolledigen en voor unieke smaaksensaties kan zorgen. Als aperitief wordt gekozen voor geuze. Dit artisanaal bier van Belgische makelij is een mengeling van lambiekbrouwsels. “Het moederbier lambiek wordt gebrouwen met tarwe en komt tot leven door spontane gisting. Lambiek en geuze zijn echte oerbieren.”

Geuze heeft een vrij zure smaak en doet volgens sommigen aan champagne denken. “Geuze wordt niet voor niets de champagne onder de bieren genoemd. Al noemen sommigen het ook de champagne van de boeren.”

Na de geuze volgen een dubbel bier en een fruitbier. “In tegenstelling tot wijn bevat bier koolzuur, waardoor een verzadigingsgevoel kan optreden. Maar in bier zit minder alcohol. Dus dat verteert beter. Bier is puur vakmanschap. Als onderdeel van onze traditie verdient het een volwaardige plaats op het feestmenu.”