De baksteen in de maag van de Belgen blijkt alleen maar groter te worden. Iets meer dan de helft zegt met het nodige vertrouwen naar de Belgische vastgoedmarkt te kijken. Voor 65 procent is het een uitstekende belegging. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Real Estate Trust Barometer van het Leuvense communicatiebureau Bereal.

De Real Estate Trust Barometer is een representatief onderzoek waarbij jaarlijks gepeild wordt naar het vertrouwen van de Belgen in de vastgoedmarkt. Bereal, gespecialiseerd in wonen en vastgoed, en het marktonderzoeksbureau WES ondervroegen vorig jaar 1.500 Belgen.

De Belg met een behoorlijk bedrag aan spaargeld is al langer verzot op bakstenen. En dat wordt er niet minder op. “Van geruchten over een zogeheten overgewaardeerde markt, stijgende rentevoeten of andere veelbesproken verhalen over de sector en de markt trekt hij zich weinig aan”, zeggen Bereal en WES.

Zekerheid

In 2017 had 52 procent vertrouwen in de vastgoedmarkt. Dat is een stijgende trend: een jaar eerder was dat 41 procent. Bijna 39 procent heeft zelfs “erg veel vertrouwen”. In 2016 was dat 28 procent.

“Het onderzoek maakt duidelijk dat de Belg meer dan ooit vastgoedminded is. Al jarenlang wordt vastgoed gezien als iets dat zekerheid biedt en waardevast is. En dat is iets dat de Belg ontzettend blijft aantrekken, ook als belegging. Precies daarom is hij constant op zoek naar experten die hem kunnen helpen om risico’s te minimaliseren en zekerheid te bieden. Hij zoekt veel minder naar verkopers”, zegt Pascal Steeland van de dienst research & strategy van WES.

Garages

Liefst 65 procent van de Belgen geeft in de Real Estate Trust Barometer aan vastgoed een “uitstekende belegging” te vinden. Ook dat is bijna tien procent meer dan in 2016. Vooral de klassiekers doen het goed: respectievelijk 61 en 57 procent van de bevraagde Belgen ziet huizen en appartementen als meest interessante investering. Bestaande woningen (60 procent) blijven voorlopig nog altijd iets populairder dan nieuwbouw (43 procent).

Opvallend is het stijgende vertrouwen in garages als investering: van 34 procent in 2016 naar 42 procent in 2017. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de perceptie dat garages weinig onderhoud en weinig extra kosten met zich meebrengen. Bovendien hebben heel wat grote parkeerbedrijven deze markt verder ontwikkeld en zo de interesse bij investeerders aangezwengeld.