In Zemst heeft de 53-jarige ondernemer/uitvinder Mark Vertongen een reinigingsmiddel ontwikkeld om auto’s snel en efficiënt te wassen. Niet met spons of doek, wel met een vuil vretende bacterie.

Mark Vertongen verhuurt al enkele jaren zijn mobilhome. Het reinigen van de kampeerwagen nam heel wat tijd in beslag door onder andere de gesneuvelde vliegen op het dak. Daarop ging de ondernemer op zoek naar een efficiëntere oplossing. Hij kwam op het idee bacteriën te zetten. “Dankzij mijn vroegere job in een verffabriek”, vertelt Mark. “De tanks in de verffabriek moesten er dagelijks gereinigd worden, waarvoor 60.000 liter water nodig was per tank. Dit water werd vervolgens gereinigd in een waterzuiveringsinstallatie door middel van bacteriën die de verf letterlijk opvraten.”

Nederland

Om tot het eindresultaat te komen was drie jaar onderzoek nodig. Mark moest verschillende soorten bacteriën testen in telkens verschillende verhoudingen. Ook moest het product verschillende proeven doorstaan om conform te zijn met de wetgeving en om absoluut zeker te zijn dat het product geen schade kan toebrengen aan de verschillende gebruikte automaterialen. Uiteindelijk haalde Mark de bacteriën in Nederland. “Het gebruik van het product is erg eenvoudig. Je koopt een bus bij ons, en vernevelt de wagen met de vloeistof. Daarna spoel je gewoon af met de hogedrukreiniger” vertelt Mark.

Supermarkten 

Momenteel handelt Mark in elektro, maar met zijn nieuwe product wil hij de markt veroveren. “Op kleine elektro valt niet veel meer te verdienen, dit nieuwe product is dus een mooie kans om met een nieuwe zaak te starten. De supermarkten hebben ons al benaderd, maar de prijzen die ze voorlopig proberen af te dwingen vind ik niet fair. Wanneer een supermarkt met een goed voorstel komt ga ik hier zeker in mee. Bij de plaatselijke bakker is het product binnenkort wel verkrijgbaar”, luidt het nog. Volgens Mark is het product ook bruikbaar voor de schoonmaak van terrassen, ramen en daken.