AZ Jan Portaels ondertekende een intentieverklaring om samen met de ziekenhuizen van Bonheiden, Lier en Mechelen een regionaal netwerk te vormen. Het ziekenhuis in Vilvoorde treedt daarmee toe tot een samenwerking in de provincie Antwerpen.

Al op 28 april ondertekenden het Imeldaziekenhuis van Bonheiden, het Heilig-Hartziekenhuis van Lier en het AZ Sint-Maarten uit Mechelen/Duffel een intentieverklaring. Door toetreding van het AZ Jan Portaels wordt dat netwerk uitgebreid met het zorggebied Vilvoorde.

Bedoeling van de structurele samenwerking is het zorgaanbod in de regio te versterken. Daarbij worden ook huisartsen, paramedici, woonzorgcentra en centra voor geestelijke gezondheidszorg betrokken. De ziekenhuizen willen hiermee anticiperen op het feit dat de overheid tegen het einde van dit jaar hun financiering wil hertekenen op het niveau van zorggebieden met een schaalgrootte van 400.000 tot 500.000 inwoners.

Zorggebied

De stad Vilvoorde is niet blij met de toetreding. De stad wil dat AZ Jan Portaels een samenwerking aangaat met het Sint-Mariaziekenhuis in Halle, het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Asse en het UZ Brussel.

Uit een studie van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat op basis van de huidige patiëntenstromen de ziekenhuizen uit Halle-Vilvoorde een logisch zorggebied vormen met het UZ Brussel. In de regio’s Halle en Vilvoorde vinden patiënten makkelijk de weg naar het UZ Brussel voor meer gespecialiseerde zorg. Zij ondervinden de nabijheid van het UZ Brussel als een logische aanvulling op het eigen ziekenhuisaanbod.