Award voor duurzaam woon-werkverkeer

straattekeningBedrijven die duurzaam woon-werkverkeer promoten, maken kans op de business mobility award van 2015. Die wordt uitgereikt tijdens een mobiliteitscongres op 1 december op een nog niet bepaalde locatie. De initiatiefnemers roepen ondernemingen op om hun werknemers warm te maken voor ander vervoer dan de auto.

Het verkeer in Vlaams-Brabant stond maandag op verschillende plaatsen weer letterlijk stil. Onder meer rond Leuven was het urenlang aanschuiven door een kettingbotsing op de E314 in Wilsele. Een zoveelste moment om stil te staan bij andere vormen van woon-werkverkeer.

De business mobility awards worden sinds 2009 jaarlijks toegekend aan ondernemingen en organisaties die inspanningen leveren om de verplaatsingen van hun werknemers zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. Dat wil zeggen: te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer of door carpooling. Ook minder radicale ingrepen kunnen beloond worden, bijvoorbeeld creatieve inspanningen om het aantal verplaatsingen te beperken. Alle mobiliteitsmaatregelen maken kans.

Er worden twee prijzen uitgereikt: een voor privébedrijven en een voor openbare ondernemingen en overheidsinstanties. De winnaars worden aangeduid door een jury waarin zowel mobiliteitsspecialisten, werknemers- en werkgeversorganisaties als bedrijven vertegenwoordigd zijn. De voorbije jaren gingen onder meer Nike en Reynaers Aluminium met de prijzen lopen. De eerste business mobility awards waren beloningen voor mobiele ondernemingen in Vlaanderen. Later werd het bereik verruimd naar Waalse en Brusselse ondernemingen.

De business mobility awards zijn een initiatief van het Vlaams netwerk van ondernemingen Voka, VSV, Athlon, De Lijn en Mobimix. Kandidaturen worden verwacht tot 12 november via mail naar rutger.huybrechts@vsv.be. Meer details op www.hetmobiliteitscongres.be.