Duizenden mensen zakten zondag af naar Leuven voor de negende editie van Autovrije Zondag. Op acht pleinen en in tal van straten organiseerden handelaars, inwoners en verenigingen meer dan tachtig activiteiten. De verkeersvrije binnenstad stroomde met hulp van de weergoden vol met wandelaars en fietsers.

Leuven voerde een jaar geleden een permanent autoluw stadscentrum in. Het circulatieplan was een keuze voor een leefbare stad met minder doorgaand verkeer. Een dag per jaar is de hele binnenstad autovrij, een organisatie van de stad Leuven en vzw Mobiel 21.

Verschillende pleinen en straten kregen zondag een andere invulling en naam. Het hart van de stad stond in het teken van beleving, beweging en toegankelijkheid. Het Rector De Somerplein en de Grote Markt vormden samen het Green Leaf-plein, genoemd naar de Europese klimaatprijs die Leuven onlangs won.

“De grote kracht van Autovrije Zondag was het gevarieerd programma”, zei de Leuvense schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani (SP.A). “Het was een prachtige afsluiter van de zomer.”