Unizo Vlaams-Brabant & Brussel heeft het authenticiteitslabel Handmade in Belgium uitgereikt aan Lies Wambacq. Deze ambachtelijke onderneemster uit Kessel-lo (Leuven) is juweelontwerpster en edelsmid.

Met het authenticiteitslabel Handmade in Belgium wil Unizo de makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten in de kijker zetten. Hun producten maken vandaag de dag het verschil voor de moderne consument. Het label moet de moderne en traditionele ambachtsman of -vrouw verenigen in een community.

Johan Durnez, voorzitter van Unizo Leuven, reikte het label uit aan Lies Wambacq. Zij werd zo Unizo-ambassadrice van HIB. Oude en goedgemaakte dingen hebben een prominente plaats in haar werk. “Een sieraad moet een verhaal hebben”, zegt ze.

Hedendaags

“Typisch voor Wambacq zijn de vormen van oude juwelen waarmee ze speelt, de verwijzingen naar objecten met een hoog sieraadgehalte en de bijzondere patronen van stenen en schelpen die ze meebrengt van reizen. Haar juwelen zijn tegelijk van toen en nu. Ze zijn historisch hedendaags”, stelt Unizo Vlaams-Brabant & Brussel.

Bij de toekenning van de erkenning wordt rekening gehouden met de hoofdzakelijk manuele aspecten en het authentieke karakter van de activiteit, het belang van handenarbeid en kennis die gericht is op kwaliteit, traditie, creatie of innovatie.

Om het label te kunnen krijgen moet de ambachtelijke ondernemer lid zijn van Unizo en een erkenning als erkend ambacht hebben van de FOD Economie. Die erkenning is alleen mogelijk als de ondernemer ingeschreven is in de Kruispuntbank van Ondernemingen, minder dan twintig werknemers telt en de activiteit bestaat uit productie, transformatie, reparatie of restauratie van voorwerpen of het leveren van diensten.