Atos vervangt 21 eigen werknemers door Indiërs

atosAtos heeft 21 eigen Belgische werknemers vervangen door 28 Indiërs. Die maken al langer dan vandaag het mooie weer in de wereld van de informatietechnologie. Maar het it-consultingbedrijf  uit Zaventem zou het daarbij niet zo nauw genomen hebben met de loon- en arbeidsomstandigheden en mag het nu gaan uitleggen bij de Arbeidsinspectie.

Belgische bedrijven maken al een decennium gretig gebruik van it-specialisten uit India. Maar er worden luidop vragen gesteld worden bij de loon- en arbeidsomstandigheden. Daarom voert de Arbeidsinspectie bij verschillende bedrijven een onderzoek.

Vooral consultant Atos Belgium ligt onder vuur. De Arbeidsinspectie voert een onderzoek naar sociale dumping. Atos werkt voor onder meer de Europese Commissie, voor de kanselarij van de eerste minister en voor Delhaize.

Belgische werknemers uit de it-sector verliezen steeds vaker hun baan aan veel goedkopere buitenlandse werknemers. Indiërs voeren het peloton aan. Bij Proximus zijn ze al met bijna 1.500. Een buurt in Evere waar veel it-bedrijven zitten, werd omgedoopt tot Little India.

Niemand ziet er graten in, als alles tenminste volgens het boekje verloopt. Voor de nieuwe personeelsleden van Atos in Zaventem was er blijkbaar geen werk op het ogenblik dat ze naar hier kwamen. Toch kregen ze van de Vlaamse overheid probleemloos een arbeidskaart B. Die is bedoeld om hoogopgeleide buitenlanders in knelpuntberoepen naar ons land te laten komen.

En arbeidskaart mag alleen uitgereikt worden als de job er effectief is, stelt de dienst Economische Migratie bij de Vlaamse administratie. De inspectie is dan ook met een onderzoek gestart.