WP_20160912_002Astrid Mariens is de Vlaams-Brabantse jobstudente van het jaar 2016. Ze viel in de smaak als jobstudente bij tuincentrum Botanica in Veltem-Beisem, deelgemeente van Herent. “Jobstudenten zijn van onschatbare waarde voor werkgevers. En voor de jongeren zelf staat een studentenjob gelijk aan werkervaring”, zeggen Unizo en het Leuvense sociale bureau ADMB die de verkiezing voor het negende jaar op rij organiseerden.

Prille twintiger Mariens werkt al vijf jaar bij Botanica. Ze begon als kassabediende. Nadien begon ze klanten op te vangen: zelf bedienen of doorverwijzen naar de juiste medewerkers. Tussendoor leerde Astrid planten en geschenken inpakken. Anno 2016 leidt ze de nieuwe jobstudenten mee op.

Ze wordt door collega’s omschreven als heel gedreven met een hands-on-mentaliteit, behulpzaam en leergierig. En ze staat bekend om haar aanstekelijke glimlach (zie foto!), die de klanten niet ontgaat. Voor Botanica was dat meer dat reden om haar voor te dragen als jobstudente van het jaar. De prijs werd maandag in het tuincentrum uitgereikt door Nancy Van Espen, directrice van Unizo Vlaams-Brabant en Brussel.

De studentenarbeid in België is in 2015 voor het zesde jaar op rij gestegen. Vorig jaar zijn 478.680 studenten minstens één dag aan de slag gegaan, ruim vier procent meer dan in 2014, en die hebben daarbij ook meer gewerkt. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

Uit een enquête van Unizo blijkt dat driekwart van de werkgevers jobstudenten in dienst neemt.  Ze doen dat vooral om piekmomenten te kunnen opvangen. Een op vijf werkgevers gebruikt studentenjobs ook als mogelijk aanwervingskanaal. Unizo is tevreden met de recente hervorming van de studentenarbeid naar een urensysteem. De ondernemersorganisatie was daar al langer vragende partij voor.