TIENENZondag 17 mei van 13 tot 18 uur vindt de Vlaamse Renovatiedag plaats. Die namiddag zijn er meer dan honderd gerealiseerde renovaties te bezoeken in heel Vlaanderen. Het vermaarde architecten- en ingenieursbureau AST 77 uit Tienen neemt deel met renovaties in Tienen en Zoutleeuw.

“Samen met de bouwheer geven wij de bezoekers tijdens de Renovatiedag graag tekst en uitleg over hoe de renovatie is aangepakt”, zegt architect en ingenieur Peter Van Impe van AST 77. “We vertellen hoe de ideeën voor de renovatie zijn gegroeid, welke technieken we hebben toegepast en hoe de samenwerking tussen ons en de bouwheer is verlopen.”

Aan de Leuvenselaan 45 in Tienen(foto) kunt u de verbouwing van een kantoorruimte met duplex gaan bezoeken. “In 2011 werden we gevraagd om een rijwoning uit de jaren zestig te verbouwen tot een kantoorruimte met een bovenliggend appartement voor verhuur”, zegt Peter Van Impe. “Na een grondige renovatie van de voorgevel en vervanging van het schrijnwerk, werkten we met een overdaad aan natuurlijk licht en ruimtelijke doorzichten. Elke ruimte kreeg een sterke relatie met zowel haar naastliggende binnen- als buitenruimtes. Het wit geschilderde appartement vormt een open canvas voor de potentiële huurder. De kantoorruimte is daarentegen rijkelijk ingericht met een stalen vloer en houten schrijnwerk deuren en een prachtig uitzicht op de nieuw aangelegde prairie stadstuin. Deze verbouwde woning geeft een mooi beeld van wat de mogelijkheden zijn van een traditionele stadswoning.”

Aan de Louis Claeslaan 12 in Zoutleeuw kunt u de verbouwing van een privéwoning met wellness gaan bezoeken. “Hier verbouwden we een vrijstaande woning tot een ruime hedendaagse privéwoning met een publiek toegankelijke wellnessruimte”, zegt Van Impe. “De uitdaging was om binnen de ruimtelijke context van het bouwperceel de twee functies zo te organiseren dat zowel de privacy van de bezoeker als die van de bewoner gerespecteerd werden.”

Het bezoek aan de renovatieprojecten is gratis. “Bovendien verloten we op elk van de twee locaties een geweldige prijs”, zegt Van Impe. Wie op bezoek gaat in Tienen maakt kans op een etentje voor twee personen in ’t Wit Paard op de Grote Markt in Tienen. In Zoutleeuw wordt een wellness arrangement van twee uur voor twee personen met een fles cava en hapjes verloot.

De organisatoren vragen wel om zich vooraf online te registreren op www.devlaamserenovatiedag.be onder de rubriek ‘Registreer u als bezoeker’.