Het grootste CO2-neutrale en slimme elektriciteitsnet van Europa wordt gebouwd in Asse. Het Green Energy Park is donderdag in aanwezigheid van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) voorgesteld. Het duurzame lokale elektriciteits- en warmtenetwerk wordt gerealiseerd op het researchpark in deelgemeente Zellik.

Het Green Energy Park, donderdag voorgesteld in Etterbeek, is een gezamenlijk project van het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel), de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Vlaamse Energiecluster Flux50. Het zal dienst doen als energieverdeler voor de 72 bedrijven van het researchpark in Zellik.

Daarnaast wordt het een proeftuin voor de integratie van nieuwe energiesystemen, groene mobiliteit en elektrische mobiliteit in een smart grid. Ter plaatse wordt de energie geproduceerd door meer dan 10.000 zonnepanelen en windmolens.

De kern van het project wordt de Green Energy Campus. Daar komt een multifunctioneel en duurzaam onderzoeksgebouw. Voor de initiatiefnemers wordt dit een platform voor onderzoek naar innovatieve technieken. Die zijn vooral gericht zijn op smart grid, energieopslag en groene mobiliteit. De Green Energy Campus zal een of meerdere supercomputers huisvesten die gekoppeld worden aan het Vlaams glasvezelnetwerk.

“In deze proeftuinsituatie kan Vlaanderen voor het eerst ervaren hoe de energieomslag écht kan zijn als je maximale energiezuinigheid, alle vormen van hernieuwbare energie én energieopslag samenbrengt in een smart microgrid”, zegt Tommelein. “Dit leertraject zal van pas komen voor heel Vlaanderen.”