Aspiravi wil twee windturbines bouwen in Merchtem. Het bedrijf heeft een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd. Locatie is het Brusselbaantje op de grens met Steenhuffel, deelgemeente van Londerzeel. Het openbaar onderzoek is gestart.

Dat onderzoek loopt dertig dagen. Na afloop geeft het schepencollege van Merchtem een advies aan het provinciebestuur van Vlaams-Brabant. Het is de bestendige deputatie die uiteindelijk beslist. Inwoners van Merchtem die bezwaren hebben, kunnen die indienen op het gemeentehuis.

De twee windturbines zouden tot 3.500 gezinnen in Merchtem van groene stroom kunnen voorzien. De bedoeling is dat inwoners van Merchtem en het gemeentebestuur zelf de kans krijgen om te participeren in het project. Zo kunnen ze onder meer een goedkoper energietarief krijgen.

In Merchtem was er eerder al protest tegen de mogelijke komst van windmolens in de omgeving van de Kouter. Het buurtcomité Leefbaar Merchtem Londerzeel verzamelde al 1.500 handtekeningen tegen de mogelijke bouw van windmolens op het grensgebied van Merchtem en Steenhuffel. Ze vragen het gemeentebestuur om de aanvraag negatief te adviseren.