windmolen-kapelleAspiravi gaat nog voor 16 december een windmolen slopen in Kapelle-op-den-Bos. Het betreft het exemplaar dat in de zomer van 2015 door een blikseminslag werd getroffen. De twee andere windmolens op het grondgebied van de Vlaams-Brabantse gemeente wacht later hetzelfde lot.

De windmolen die in 2015 door een blikseminslag defect raakte en een wiek verloor, blijkt onherstelbaar. De windmolen was 102 meter hoog en stond op de Vaartdijk langs de rand van het zeekanaal. De restanten van de defecte molen worden nu door Aspiravi afgebroken.

Daardoor blijven er eind dit jaar maar twee van de drie windmolens over in Kapelle-op-den-Bos. Ook die gaan niet lang meer mee omdat ze onrendabel geworden zijn. De twee laatste exemplaren van dezelfde afmeting zullen na 2019 niet meer draaien.

“De drie windmolens zijn in 2001 gebouwd. Ze hebben vandaag een te laag rendement”, zegt burgemeester Edward De Wit (CD&V). “Onze gemeente was in 2001 koploper voor windenergie in Vlaanderen, maar vandaag zijn er nieuwe en betere windmolens die tot 160 meter hoog gaan. In 2020 is de vergunning voor de resterende twee windmolens sowieso vervallen. Wellicht hebben ze door het lage rendement dus geen toekomst meer. Bovendien bestaan er geen wisselstukken meer voor dit soort type windmolens.”

“Onze gemeente was in 2001 koploper voor windenergie in Vlaanderen, maar vandaag zijn er nieuwe en betere windmolens die tot 160 meter hoog gaan. In 2020 is de vergunning voor de resterende twee windmolens sowieso vervallen. Wellicht hebben ze door het lage rendement dus geen toekomst meer. Bovendien bestaan er geen wisselstukken meer voor dit soort type windmolens.”

Er zijn intussen plannen voor nieuwe windmolens op de grens met Tisselt, deelgemeente van Willebroek in de provincie Antwerpen. Maar daar is nu al veel protest tegen van de buurtbewoners.