De provincie Vlaams-Brabant keurde de milieuvergunning goed voor een windturbine van Aspiravi langs de E314 in Diest.

De nv Aspiravi mag een windturbine uitbaten in de Mortelstraat. Die ligt in Webbekom, deelgemeente van Diest, op de grens met het Limburgse Halen. Op die plaats bevindt zich al een bestaand vergund windturbinepark met tien windturbines.

De windturbine heeft een vermogen van 3,6 MW, goed voor de energievoorziening van 2.000 gezinnen. De dichtstbijzijnde woning ligt op 430 meter van de windturbine en bevindt zich op voldoende afstand in verhouding tot de hinder. De geluidsnormen en de regelgeving over slagschaduw worden zowel overdag als ‘s nachts nageleefd.

Dit brengt het totaal aantal vergunde windturbines in Vlaams-Brabant op 62. “We gaan als provincie voor hernieuwbare energie”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. “Windturbines produceren groene energie. Duurzame energiebronnen geven onmiddellijk positieve milieueffecten omdat ze geen CO2 uitstoten. We zijn dan ook blij met de nieuwe windturbine in Diest.”

“Als we tegen 2040 klimaatneutraal willen worden, moeten we nog veel meer in alternatieve energiebronnen investeren. We moeten dan immers 80 tot 95 procent minder CO2 uitstoten dan in 2011.”