Armonea neemt rusthuizen over in Vlaams-Brabant

BASE Tabs fuer SeniorenHet zorgbedrijf Armonea neemt concurrent Soprim@ over. Met vijftien zorgcentra is Soprim@ vooral actief in Vlaams-Brabant. De rusthuizen die Armonea straks zal uitbaten, situeren zich vooral in het Pajottenland en de noordrand. De nieuwe eigenaars willen inzetten op “positief ouder worden”. Door de vergrijzing zijn woonzorgcentra voor senioren een boomende markt.

Soprim@ werd opgericht in 2004 en beheert vijftien woonzorginstellingen, grotendeels in Vlaams-Brabant. Het gaat van kleine, familiale woonzorgcentra tot woonzorgsites met assistentiewoningen in Haacht, Tervuren, Vilvoorde, Koningslo, Strombeek-Bever, Meise, Wemmel, Zellik, Dilbeek en Gooik.

De groep beheert met Kindervilla De Kikker in Kessel-Lo bij Leuven ook een kinderdagverblijf. De organisatie, met hoofdzetel in Gooik, is het voorbije decennium gestaag gegroeid door overnames en herstructureringen. Soprim@ draagt vandaag zorg voor meer dan 1.500 residenten.

Armonea is een van de toonaangevende spelers op de private markt voor seniorenzorg. Door de overname steekt de groep uit Mechelen twee Franse concurrenten voorbij en wordt zo de grootste rusthuisuitbater van ons land. Een dossier tot goedkeuring ligt bij de Belgische Mededingingsautoriteit. Op 30 september zou alles in kannen en kruiken moeten zijn.

Gestart in 1979 als klein familiebedrijf beheert Armonea vandaag 67 zorgsites voor senioren en drie kinderdagverblijven. De groep plant de volgende jaren heel wat nieuwe rusthuizen en serviceflats. Daarvoor kondigt Armonea duizend aanwervingen aan: zorg- en verpleegkundigen en administratief, keuken- en onderhoudspersoneel.

De kaarten in het zorglandschap werden het voorbije jaar grondig geschud. De invoering van de Vlaamse erkenningskalender voor omzetting van vergunningen naar woongelegenheden en besparingen door de overheid stellen zorgondernemingen voor steeds grotere uitdagingen. Armonea wil “senioren zo lang mogelijk laten genieten”. Dat probeert het te doen met een klantgericht zorgaanbod en een zo groot mogelijk maatwerk.