julien DekeyserHet provinciebestuur investeert de volgende vijf jaar anderhalf miljoen euro voor de modernisering van zeventien bedrijventerreinen in Vlaams-Brabant. Aarschot bijt de spits af. Vier andere projecten staan hoog op de verlanglijst: Mollem-Asse, Groot-Bijgaarden, Kampenhout-Sas en de regio rond de luchthaven van Zaventem.

De provincie Vlaams-Brabant is al jaren op zoek naar bijkomende ruimte voor bedrijventerreinen. “We hebben 180 hectare gevonden”, zegt Julien Dekeyser (Open VLD). De gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening beseft als geen ander dat meer ruimte fel gecontesteerd wordt. “Daarom zoeken we heil in de optimalisatie van de bestaande terreinen.”

Het proefproject ‘Bedrijvig Aarschot’ dat maandag gelanceerd werd, past in die strategie. “De eerste schijf van 300.000 euro dient om het gat dicht te rijden. Die inspanning gaan we vijf jaar op rij leveren”, stelt Dekeyser. “De milieuvervuilende industrie van de beginjaren moet wijken voor moderne bedrijvenzones die gemengd worden met woonzones, inclusief een doorsteek voor fietsers.”

Voor Aarschot haalde de provincie de mosterd in Lier en enkele locaties in het zuiden van Nederland. Het model dat voor Nieuwland op tafel ligt, willen de initiatiefnemers uitbreiden naar zeventien gelijkaardige projecten. “Vier daarvan willen we terzelfdertijd opstarten”, zegt Daan Demey, ruimtelijk planner bij de provincie. “De prioriteit verschilt. In Mollem-Asse en Groot-Bijgaarden gaat het vooral om mobiliteit. In Kampenhout-Sas denken we aan uitbreiding. In de Brusselse regio rond de luchthaven willen we vooral de leegstand aanpakken.”

De provincie vervult telkens een trekkersrol. Maar de partners kunnen verschillen naargelang het project. Alsook de financiering. Het Agentschap Ondernemen, dat participeert in het project in Aarschot, heeft wel centen maar andere overheden zullen moeten bijspringen.